top of page

3 schůzky, které ovlivní budoucnosti Opavska, Hlučínska a Vítkovska

Mám pro vás skvělé novinky! Po týdnu plném důležitých jednání mám pozitivní zprávy, které se dotýkají nás všech na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku.

Hovořil jsem o zpožděných důchodech, budoucnosti našich pošt a financování základních škol - a výsledky jsou opravdu nadějné! 

Čtěte dál, abyste se dozvěděli více.


Jak to vlastně dopadlo s těmi zpožděnými důchody? Nedávno jsem Vám psal, ať se mi ozvete, pokud máte problémy či zpoždění s vyplacením důchodu. Napsal jsem ihned panu ústřednímu řediteli České Správy Sociálního Zabezpečení panu Boháčkovi a ten mě bleskově přijal a slíbil mi, že konkrétní případy prověří. Často se prý stává, že lidé v důchodovém věku čekají s žádostí na poslední chvíli. Nebo zapomenou požádat o výplatu přiznaného předčasného důchodu. Nebojte se proto obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení. Z vlastní zkušenosti vím, že se zaměstnanci nejen v Opavě o klienty starají výborně. Každopádně je ideální si požádat o důchod 4 měsíce dopředu a pohlídat si a požádat k určitému datu i o výplatu důchodu. Na toto požádání o výplatu řada lidí zapomíná a pak dlouze čekají na peníze. Navíc se úřad během letoška pokusí zkrátit lhůtu o 30 dní (z 90 na 60), což by bylo skvělé.


Věděli jste, že už nyní téměř třetinu, konkrétně 900 z 2900, pošt provozují soukromníci a obce, a že jejich počet by se měl nadále zvyšovat až na 1500? V Senátu jsme s novým ředitelem České pošty panem Miroslavem Štěpánem řešili nejen dostupnost pošt na menších obcích, ale i obavy mnoha starostů ze zavřených poboček, které se často ukázaly jako liché. Za většinu kroků ho dokonce nyní chválí i opoziční poslanci a senátoři, i když to na mikrofon asi nikdo neřekne. Česká pošta může v budoucnu pomoci rozvoji služeb na venkově, protože již nyní nabízí bankovní služby, spolupracuje s ČEZem a připravuje se spolupráce s Úřadem práce. Tyto služby nabízejí jak poštovní pobočky, tak i franšízy, které provozují obce nebo soukromníci. S novým panem ředitelem se znám už nějaký ten pátek. Nejenže pracoval jako manažer pošty na severní Moravě, potkávali jsme se pravidelně i ve vlaku. A za dva roky ve funkci zastupujícího ředitele dokázal, že ví, jak postavit Českou poštu na nohy. Nakonec mi pan ředitel přislíbil, že rád přijede diskutovat se starosty na Opavsku o budoucnosti České pošty.



Peníze na školy jsou a vždycky budou! Potkal jsem se s panem ministrem Mikulášem Bekem a vyřídil obavy kolegů starostů i ředitelů škol o budoucnost základních škol nejen v našem regionu. Pan ministr mě ujistil, že vše bude v zásadě při starém, zaměstnanci zůstanou zaměstnanci ZŠ, jen se změní financování. Stát by měl posílat obcím na provoz více peněz a obec je pak předá škole. Také asistenti na školách by měli být podporováni z peněz státu. Zároveň by vysoké školy měly přijímat více zájemců o psychologii, protože na školách chybí právě psychologové. A pro nás z oboru - PHmax se zpřísní, ale i nadále zůstane školám dostatek financí na individuálnější a kvalitní výuku.


Děkuji, že jste se dočetli až sem. Pokud i Vás někde takříkajíc "tlačí bota", tak mi napište. Postavím se za Vás!

Mimochodem dobré zprávy můžete sdílet nejen z mého webu, více najdete i na mém Facebooku nebo Twitteru.


Herbert Pavera

Váš senátor na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku

18 zobrazení0 komentářů
bottom of page