top of page

Azyl pro seniorky v Bolaticích

Ubytovna v Bolaticích se v minulých dnech proměnila na domov pro seniory z Ukrajiny. Útočiště zde našlo patnáct žen vysokého věku s různými zdravotními handicapy. Aktuálně obec poskytuje ubytování dvaadvaceti uprchlíkům, situace se ale rychle mění. Už sem míří několik žen s dětmi.

Zdravotně znevýhodněné ženy evakuované z domovů pro seniory v ukrajinských městech Oděsa a Ternopil našly azyl v Bolaticích. „Jedná se o patnáct opravdu starých žen, částečně zdravotně i mentálně postižených, o které se stará pět milosrdných sester, tedy jeptišek. S nimi k nám přijela jedna maminka, která má částečnou amputaci levé nohy, se svým jedenáctiletým synem,“ říká starosta Herbert Pavera.


Jako zázemí pro těchto dvaadvacet ukrajinských uprchlíků slouží místní ubytovna Dětské organizace Kondor. „Pro uprchlíky jsme se opravdu snažili najít to nejlepší, co jsme mohli,“ doplňuje starosta. Když do Bolatic přijeli, zejména seniorky byly ve velmi špatném psychickém stavu. Po několikadenní cestě byly hodně unavené a pochopitelně i nešťastné, že musely opustit domov, na který byly zvyklé. Některé z nich podle starosty plakaly. Zdá se ale, že i přes vážnost situace, které čelí, se na nové prostředí dobře adaptují. „Nyní jsou již na tom mnohem lépe. Pochvalují si ubytování i blízkost kostela a péči. Celkově je ta skupina hodně soběstačná. Sami si vaří a perou,“ popisuje Pavera. Mezi sestřičkami, které se seniorkami dorazily, aby se o nemocné a handicapované staraly, je i zdravotní sestra. Ubytovnu radnice nechala vybavit například pračkou, sušičkou či žehličkou. Připravená je i technika, aby uprchlíci mohli mimo jiné sledovat ukrajinské mše. Velmi ocenili, když s nimi mluvil zdejší farář.


Jídlo v potravinové bance dochází, chystá se sbírka jídla

Zatímco se uprchlíci v Bolaticích zabydlovali, tříčlenná rodina, o které jsme psali v minulém čísle, se naopak chystala na další cestu. Pětašedesátiletí rodiče s pětatřicetiletou dcerou, kteří prchli z těžce ostřelovaného Chersonu, strávili nějakou dobu v bolatickém penzionu na koupališti. V minulých dnech ale odjeli do Havířova, kde pro ně známí zajistili byt. Volno v penzionu ale dlouho nezůstane. Již zkraje tohoto týdne mají do Bolatic dorazit další uprchlíci. Má jít o dvě ženy, dvě šestileté děti a jedno desetileté. Dále má přijet tříčlenná rodina. Běžence zásobuje potravinami hlučínská Charita. Vzhledem k tomu, že se ale potravinová banka, odkud jídlo čerpá, postupně vyprazdňuje, proběhne v obci tento týden sbírka potravin. Lidé budou moci přinášet i další užitečné věci. „Budeme organizovat potravinou sbírku pro naše Ukrajince a také dělat seznam dobrovolníků, kteří budou navštěvovat seniory a pomáhat jim. Máme nabídku pomoci ze školy i od hasičů, tak se nebojím, že bychom něco nezvládli. Spíše jsme museli lidi uklidňovat, aby netlačili na sbírky, dokud nebudeme vědět, co bude potřeba,“ usmívá se starosta.


Chlapce Ilju vzala rodina z Bolatic do aquaparku

I když samotná sbírka ještě vyhlášena nebyla, řada místních se již do pomoci podle svých možností pustila. Jedna místní rodina vzala například jedenáctiletého ukrajinského chlapce Ilju do kravařského aquaparku. S bolatickými fotbalisty už hrál fotbal a rovněž děti z místní skupiny Vesmír jej vzaly mezi sebe. Ilja dokonce dostal od Bolatických dárky v podobě oblečení, sportovního vybavení či tabletu. V pondělí 14. března zkusil jít poprvé v Bolaticích do školy. Dobrovolníci zase berou ukrajinské seniorky na procházku, nebo je jen tak u postele drží za ruku či jim přinesou něco dobrého na zub, třeba doma upečenou buchtu. Zastupitelstvo navíc v minulém týdnu schválilo finanční dar 150 tisíc korun ostravskoopavské Charitě na péči o uprchlíky v našem regionu a 100 tisíc korun na pomoc uprchlíkům přímo v Bolaticích.


Zdroj: REGION OPAVSKO (15.03.2022)

25 zobrazení0 komentářů
bottom of page