top of page

Bez Senátu


foto: TOP 09

Nechybí vám, jak málo se ve volbách do Senátu mluví o Senátu? Ne? A je to dobře? Za poslední týdny jsem se potkal se stovkami z Vás, často vám odpovídám na otázku, co budu v Senátu dělat a čím můžu být užitečný pro náš region. Pro region, ano, každý senátor je vlastně takovým vyslancem svého obvodu. Opakovaně říkám, že senátora budeme mít jen jednoho a že tu musí být i pro voliče svých konkurentů. Ale copak je horní komora našeho parlamentu "jen" zásobárna 81 lobbyistů s ústavní funkcí? Není to málo? 

Senát je zvláštní instituce - je nastavená tak, aby se proměňovala velmi pomalu. A je to tak schválně. Senát tu je proto, aby žádná mocichtivá skupina (nebo strana) nezměnila za čtyři roky naše zákony tak, že by omezila svobodu, demokracii a obsadila svými lidmi všechny důležité státní pozice.


Senát chrání lidi. Před těmi, kteří to s mocí nemyslí poctivě. Je bariérou, posledním místem záchrany, který máme. Mnozí už na to zapomněli, že jen díky Senátu nám tu nevládnou jen dvě strany. Byl to Senát (a Ústavní soud), který zastavil změnu volebního zákona, když si to dvě strany díky tzv. opoziční smlouvě chtěly změnit. Proto je pro mě Senát důležitý.


Jsem velký zastánce demokracie a svobody a jsem připraven za ně i spravedlnost bojovat. Zní to o dost méně pochopitelně než boj za nové obchvaty nebo změny v lékařské péči. Ano, ale je to neméně důležité, i když se to hůře vysvětluje. Svou roli v horní komoře chápu tak, že chci tvořit protiváhu k populistům a extremistům. Politika se dá dělat slušně, srozumitelně, ale nemůžeme uhnout od principů, které jsou zásadní.

Přál bych si, abyste viděli tuhle roli Senátu i Vy a pozvali k volbám všechny, kterým na demokracii, svobodě i spravedlnosti záleží. Je nejvyšší čas. Herbert Pavera

 

Zapojte se přímo do kampaně i Vy: https://www.herbertpavera.cz/zapojte-se

292 zobrazení0 komentářů
bottom of page