top of page

Dnes je to Ukrajina, příště to můžeme být my

Přátelé, seznamte se. Na fotkách vidíte občany Ukrajiny prchající před válkou. Tříčlenná rodina (rodiče a dcera) pochází z Chersonu, kde probíhaly velmi tvrdé boje. Svůj domov opustili hned 24. února a jeli nepřetržitě pět dní autobusem, než je vzal známý do auta a nakonec dorazili začátkem března k nám do Bolatic. Tatínek měl zdravotní problémy, ale díky vstřícnosti sestřiček a lékaře MUDr. Josefa Olšra i opavské nemocnice, by mělo být vše v pořádku. Jsou nadšeni z naší obce, ale za pár dnů se přesunuli jinam ke svým známým. Moc se těší, až skončí válka a vrátí se domů. A já děkuji všem, kteří nabízejí pomoc a pomáhají.


Musím se přiznat, že na občany Bolatic jsem v těchto dnech obzvlášť pyšný.

V našem městě se díky štědrosti místních nasbírala spousta potravin i drogerie, které pomůžou našim Ukrajincům, které jsme ubytovali na různých místech v obci. Pro pořádek hlásím, že sbírka nám postačí na pár týdnů a nyní zase nějaký čas nebudeme potřebovat další věci. Jakmile bude něco potřeba, určitě se lidem z Bolatic a okolí zase ozvu. Ještě jednou jim velmi děkuji. Oceňuji také všechny lidi, kteří mi píší zprávy s nabídkou pomoci. I díky vám můžeme v Bolaticích i nadále pomáhat téměř třicítce lidí z Ukrajiny. Navíc mnoho dalších z nich ubytovali naši spoluobčané přímo u sebe doma.


V Bolaticích se pro lidi prchající před válkou snažíme vytvářet takovou atmosféru, aby alespoň částečně mohli zapomenout na hrůzy, které se teď dějí u nich doma.

Snažil jsem se ukrajinské dámy alespoň trochu rozveselit. Na Mezinárodní den žen jsem jim dal žluté tulipány s přáním, aby alespoň na chvíli zapomněly na starosti dnešních dnů. Ale nejsou to jenom Bolatice, kdo v našem kraji podává pomocnou ruku. Skvělou myšlenku realizovali v Dopravním podniku města Opava. Pro ukrajinské občany připravili roční jízdenku, aby se nemuseli prokazovat pasem. Nepotřebují ho, pro přesun po městě jim stačí speciální kartička. Snad je podobný přístup také inspirací pro další města po celé republice.


Všechno však růžové není.

Když si čtu některá vyjádření na sociálních sítích, která napadají lidi prchající před válkou a nebezpečím smrti za to, že teď mají nějaké malé výhody, tak je mi smutno. Málokdo z nás si dokáže představit, že by v horizontu několika okamžiků přišel o všechno, o svůj domov a často o své nejbližší. Přesto věřím, že vydržíme solidární nejen v Bolaticích, ale v celé republice. Nezapomeňme, že Podkarpatská Rus, tedy část dnešní Ukrajiny patřila do Československa. Dnes jsou v ohrožení Ukrajinci, příště bychom to mohli být my.


Váš Herbert Pavera, místopředseda TOP 09, starosta Bolatic a senátor

Vyšlo v časopise TOPlife (2. ročník / číslo 1)

11 zobrazení0 komentářů
bottom of page