top of page

Kdo má komu pomáhat?

Všimli jste si toho, že se vedle války na Ukrajině rozeběhla ještě jedna bitva? Taková slovní tahanice o to, kdo komu má pomáhat, protože se zdražuje.


Jedna z těch přestřelek mě zaujala - ministerstvo průmyslu ušetřilo přes čtyři miliardy korun, protože se nenechalo vyprovokovat panem Babišem a koupilo plyn, až když klesla jeho cena. Evidentně pan ministr zachází s penězi jinak než předchozí vláda, která rozprášila naši kasu na několik let dopředu. Mrzí mne, že místo hledání správných cest zase posloucháme jen výpady a urážky.

Chci ocenit tři věci:

  • Na prvním místě snížení daně na benzín a naftu a hlavně dohled nad cenami - všichni jsme viděli, jak rychle šly ceny alespoň trochu zase dolů.

  • Příspěvek na dítě ve výši 5 000 Kč vzbuzuje velkou debatu, ale věřím, že nakonec peníze skončí u těch, kteří mají méně peněz v rodinném rozpočtu, a to je správná cesta.

  • Skončí přimíchávání biosložky z řepky do paliv, podnikatelům se zruší silniční daň a majitelům starých kotlů na tuhá paliva se o dva roky posune povinnost je vyměnit.

Vždycky mi přišlo úsměvné, když se vláda spojovala s tím, jak se nám daří. Vláda může být správný, odpovědný hospodář, nebo mizerný správce kasy, ale dopady jejich rozhodnutí se projeví obvykle mnohem později. Válka, nejistota s cenami a dodávkami energií nás možná právě teď vedou k tomu, abychom lépe rozpoznali skutečně důležité věci. Je to příležitost a ta debata nebude jednoduchá. Ale může být poctivá a slušná.


Váš Herbert Pavera Senátor na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku



Jak trefně napsal můj kolega Ondra "Infarktových okamžiků si v hale přeci jen užíváme dost" a jeden z nejmodernějších AED (automatizovaných externích defibrilátorů) tam prostě být musí. Proto jsme s kolegy senátory darovali jeden takový BK Opava.



Moc děkuji všem, kteří se zapojili do akce Darujte krev se starosty Hlučínska. Bylo vás téměř 60. Opravdu to nic není, zkuste to taky.



Letos sice s menším zpožděním, ale přeci. Konečně jsem se ten týden mohl věnovat svému velkému koníčku, bonsajím. Je to skvělý relax, ale to zná každý, kdo se věnuje nějakému hobby. Odměnou jsou mi krásné stromečky, se kterými se pak potkávám téměř každý den na naší zahradě.



V ubytovně Dětské organizace Kondor je v současné době 21 žen a tři děti z Ukrajiny. A pro všechny několikrát v týdnu vaří René Pawlité. Že našim hostům chutná svědčí i jejich velký zájem o Reného recepty. Díky, René!

9 zobrazení0 komentářů
bottom of page