top of page

Paverův jazykový koutek aneb co dal Václav Havel Senátu

Víte, co to je buzzword? Český překlad se hledá těžko a je trochu složitý. Buzzword označuje módní a nadužívané slovo. Je ho plno, až nás to chvílemi štve. Dnes to jsou slova jako rouška nebo karanténa. Obávám se, že se jich ještě chvíli nezbavíme, ale já mám dnes pro vás i dobré zprávy.


Nevím, zda jste si všimli, ale někdy se vážně stačí ozvat. Přes různé původní zprávy a prohlášení děti nastoupily do škol bez roušek. Také volby budou, i když zážitek cesty k volební urně autem bych si radši odpustil. V obou případech stačilo položit ty správné otázky a rozhýbat prázdninové tempo vládních úředníků, o ministrech nemluvě. 


Když už jsme u vlády. Není zvláštní, že se údajně opírá o stanoviska odborníků, ale svoje názory mění rychle a spíš na základě toho, co slyší v televizi? Já jsem si z toho odnesl jeden závěr - musím se sám chovat zodpovědně vůči svému okolí, protože žádný vládní program mě chránit nebude. Chřipka se jednoduše nepřechází. S rýmou si beru automaticky roušku hlavně do vlaku nebo autobusu. 


Víte, jako kantor jsem moc rád, že naši prvňáčci nešli do školy s maskou. Nebyly by to hezké fotky. Věřím, že každý ředitel školy dokáže vyhodnotit situaci v místě. A je mi jasné, že to nebudou snadná rozhodnutí. I proto musíme být připraveni. Hrozí, že děti budou někdy dva týdny doma, ale musí se dál učit, konečně i proto Senát schválil výuku on-line.

Když jsme u Senátu - mí kolegové vyjeli do Tchaj-wanu, což jste asi zaslechli, protože Číně to není úplně po srsti. Padlo pár ostrých slov a Česká republika nakonec vysvětlila Číně, co to znamená, že naši senátoři jsou svobodní. Mimo jiné nám nikdo (natož jiná země) nezabrání v tom s kým a kde si povídáme. Docela chápu, že jedna strana nedovoluje takové jednání, ale my jsme vládu jedné strany zrušili před třiceti lety. Prostě jsem na Senát hrdý, protože jasně ukazuje, že navazuje na odkaz Václava Havla. Jasné politiky s apelem na dodržování lidských práv.


Váš Herbert Pavera Senátor na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku



Voňavé bramboráky, pivo, krojované seniorky nebo třeba Bolatičtí Bobři. Určitě mi dáte za pravdu, že právě dožínky, hody a odpusty k našemu regionu prostě patří a je radost tyto tradice udržovat.



Stručně a jasně ze srpnové schůze Senátu. Co by vás mohlo zajímat? Novináři se zajímali hlavně o tyhle dva zákony.



Jeden z nejvlivnějších světových politiků Mike Pompeo vystoupil včera v Senátu. Ve svém projevu několikrát vyzvedl bývalého prezidenta Václava Havla a jeho boj za svobodu a demokracii.


Lidem tak při pořízení vlastního bydlení zůstanou v kapse mnohdy až stovky tisíc korun. A pokud jste už náhodou daň zaplatili, nezoufejte! Celá částka vám bude vrácena. 

38 zobrazení0 komentářů
bottom of page