top of page

SENÁTOŘI SE ZAJÍMAJÍ O OSUD SLOVANSKÉ EPOPEJE


Skupina senátorů dnes navštívila Moravský Krumlov, kde si prohlédla prostory, ve kterých by mohla být vystavena slavná Muchova Slovanská epopej. Senátoři vyzvali pražské zastupitele, aby Epopej neschovávali a využili možnosti vystavit ji. Jejich kroky přivítal i vnuk slavného malíře John Mucha: „Dědeček byl hrdý Čech, vlastenec a obětoval Epopeji 20 let svého života. Jsem rád, že se naši senátoři zajímají o to, kde bude jeho dílo umístěno.“

Slovanskou epopej před půlstoletím v Moravském Krumlově doslova zachránili. Když ji chtěl komunistický ministr Zdeněk Nejedlý v padesátých letech spálit, byla zde ukryta a následně vystavena. V roce 2011 se vrátila do Prahy, protože mistr svůj cyklus „Epopeje Slovanstva“ daroval Praze pod jedinou podmínkou, že jej „umístí na svůj náklad v nějaké pro to zvlášť vystavěné síni“. Senátor Mikuláš Bek uvedl: „Epopej je kulturně historický unikát. V Praze zanikne v záplavě jiných kulturních atrakcí, v Moravském Krumlově může vyniknout.”


Po osmi letech je situace taková, že sice bylo slyšet řadu nápadů a usnesení, ale Epopej je stále v depozitáři. A přitom to tak nemusí být. V Moravském Krumlově mezitím připravili vše na to, aby Epopej znovu vystavili, než se Praha rozhodne. Herbert Pavera, který cestu senátorů zorganizoval, ocenil, že výzva našla odezvu i mezi pražskými senátory. Epopej patří do Prahy, ale než padne finální rozhodnutí, kde bude, může být vidět. Jsem rád, že kolegové z Prahy přislíbili, že osloví pražské zastupitele a chceme se s panem starostou Moravského Krumlova Tomáše Třetinou obrátit i primátora Zdeňka Hřiba, aby věděl, že tady bude mít Epopej důstojné místo, které nebude Prahu stát ani korunu,“ uzavřel Pavera.

20 zobrazení0 komentářů
bottom of page