top of page

SKONČILA "DOBA VIROVÁ"?

Tak jsme alespoň částečně sundali roušky, přátelé, skončila “doba virová”? Jsem realista, virus asi hned tak nezmizí. Dokáže ale “zmizet” náš strach? Troufnu si tvrdit, že jen málokdo zažil to, co my v tomto roce. Fotografie prázdných ulic, turistických atrakcí, kde nebylo vidět živáčka, budou symbolem těchto dnů. Ano, všichni jsme se těšili, až se do opuštěných míst vrátí život. Bohužel se nevrátí na všechna místa. Některé podniky zkrachovaly. Řada lidí přišla o práci a odborníci kritizují vládu, že její pomoc byla pomalá. Jedeme na sekeru, protože jsme si žádnou rezervu nevytvořili a platit budou ti, kteří tenhle text nebudou číst, protože to ještě neumí.

Konec nošení roušek a nouzového stavu by ale neměl být jen návratem do starých kolejí. Můžeme být ohleduplnější. Nebude divné, vzít si roušku, když budeme mít rýmu nebo kašel, protože to je ohleduplné vůči našemu okolí. Méně lidí by se tak mohlo nakazit třeba chřipkou, na kterou mnozí také umírají. A možná nemocní častěji zůstanou doma, aby neroznášeli chorobu dál.

Jako bývalý učitel doufám, že se změní naše školy. Tisícovky dětí i pedagogů si vyzkoušely výuku na dálku a nebyla to špatná zkušenost. Bude se jim hodit. Vždyť víc a víc lidí pracuje z domova a věřte, že i na takový systém práce se musí zvykat. Doba povirová zkrátka nemusí být jen “návratem k  normálu”. Koronavirus či jiný virus se bude (doufejme, že sporadicky) objevovat a vstupovat lidem do života. Nebude méně nebezpečný, a my bychom neměli zapomínat, co je důležité a co nikoliv. Mohl by pro nás být zprávou, že bychom se měli připravovat na věci, o kterých často mluví vědci (a které nechceme ani slyšet, když zjistíme, že by nás to stálo peníze či pohodlí). Třeba to o suchu jste určitě slyšeli, ale budeme to opravdu brát vážně až nám z kohoutku nic nepoteče? Nezapomeňte také sledovat, co se děje na mém Facebooku. To nejzajímavější mám pro vás i zde, tak koukněte.


Váš Herbert Pavera Senátor na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku



BEZPLATNÁ PRÁVNÍ PORADNA OPĚT OTEVŘENA

Od pondělí 11. května je opět otevřeno v mé opavské senátní kanceláři bezplatné právní poradenství. Pro Vás všechny z Opavska, Hlučínska i Vítkovska.



MÁME ŠANCI ZMĚNIT NÁŠ KRAJ, SPOLEČNĚ

Proto TOP 09 a ODS spojily síly a půjdou společně do podzimních krajských voleb v Moravskoslezském kraji.



PO LETECH OPRAVENÝ PŘEJEZD

Od loňského podzimu jsem, asi nejen já, komunikoval s firmou Gypstrend Kobeřice a ŘSD, aby vyřešily opravu tohoto přejezdu. A koukněte sami, jak to dopadlo!



PREZENTACE NAŠEHO REGIONU V SENÁTU ODLOŽENA

Kvůli koronaviru byla celá akce odložena. Samozřejmě Vám dám včas vědět, abyste si mohli udělat třeba výlet do Prahy.



75 LET OD KONCE VÁLKY

Věřme, že už nikdy lidé nedopustí, aby něco podobného ještě mohlo vzniknout.



"VÍTEJTE VE SLEZSKU!"

Podobnou značku byste možná zahlédli u našich sousedů v Německu, Rakousku, ale i Itálii a Francii. U nás ale informační tabule s označením historických zemí Čech, Moravy a Slezska zcela chybí. Jak dopadla anketa?

15 zobrazení0 komentářů
bottom of page