top of page

STRUČNĚ A JASNĚ ZE SCHŮZE SENÁTU

Je pátek, druhý jednací den Senátu je za námi a já mám pro vás zase přehled toho, co prošlo a co jsme vrátili poslancům. Budu rád, když e-mail zase přepošlete co nejvíce lidem. Každý si tam totiž najde něco pro sebe.

✅ SCHVÁLENO SENÁTEM 

  • Zrušená letní dovolená - cestovní kanceláře budou moci za zrušené zájezdy vydávat klientům poukazy na novou dovolenou. Pokud poukaz do srpna 2021 nevyužijí, budou mít nárok na vrácení peněz. Poukaz bude samozřejmě pojištěný a díky návrhu opozice vás bude cestovka o všem detailně informovat. Výjimku mají ale "zranitelné skupiny", mezi které patří senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené či lidé, osamělé samoživitelky a samoživitelé a školy v případě školních zájezdů. Ti budou moci poukaz úplně odmítnout a dostanou peníze rovnou zpátky.

  • Odložení úvěrů - lidé i firmy si budou moci v souvislosti s koronavirem požádat banku o přerušení splácení spotřebitelských i podnikatelských úvěrů a hypoték o tři, nebo šest měsíců. Půjde to však jen u smluv, které byly sjednány a peníze čerpány před 26. březnem.

  • Vysoké školy - důležité pro všechny studenty i uchazeče. Uchazeče bude zajímat, že přijímačky proběhnou nejdříve 15 dnů po otevření škol a bude je možné dělat klasickou formou, ale i na dálku přes internet. Maturitní vysvědčení bude nutné dodat do 45 dní od začátku výuky. Na dálku půjdou řešit i státnice. Mimo to budou moci VŠ prodloužit akademický rok a odpustit studentům poplatky za příliš dlouhé studium, které bohužel nezavinili.

  • Airbnb - lidé pronajímající byty například přes Airbnb budou povinni poskytnout úřadům informace o zákaznících. To by mělo pomoci při budoucím trasování hostů při výskytu koronaviru.

  • Pravomoce policie - Návrh umožní policistům za porušení vládních nařízení pokutovat na místě do 10.000 Kč. Senát se bohužel v této věci neshodl, takže zákon začne platit druhý týden v květnu. Jsem ale přesvědčený, že by vláda měla nejdříve zlepšit komunikaci všech nařízení a zákazů, protože se v tom už skoro nikdo nevyzná. Většina prohřešků se hlavně dá řešit domluvou a u toho bychom měli zůstat.

⚠️ VRACÍME POSLANCŮM SE ZMĚNAMI 

  • Nájmy za bydlení - návrh má přinést jistotu lidem, že nedostanou výpověď z bytu, když nebudou nyní schopni platit nájem. Půjde o lidi, kteří kvůli koronaviru přišli například o zaměstnání nebo jiný zdroj příjmu. Nájemné by museli splatit do konce letošního roku. V Senátu jsme se ale shodli, že by garanci za nájmy měl mít stát, takže za 80 % nájmu bude ručit majitelům bytů právě stát.

  • Nájmy firem za pronajaté prostory - návrh má přinést jistotu firmám, že nedostanou výpověď z nájmu, když nebudou nyní schopny platit nájem. Půjde o firmy, které kvůli koronaviru přišly například o příjmy kvůli zavřené provozovně. Nájemné by musely firmy splatit do konce letošního roku. V Senátu jsme se shodli, že by garanci za nájmy měl rovněž nést stát, takže za 80 % nájmu bude ručit majitelům provozoven nebo kanceláří právě stát.

❌ ZAMÍTNUTO SENÁTEM, VRACÍME POSLANCŮM

  • Lékaři bez aprobace - Senát zamítl návrh vlády, který umožňoval lékařům ze zemí mimo EU i bez předepsaných aprobačních zkoušek sloužit v nemocnicích.


A stále platí moje nabídka pro všechny, kteří se ztrácíte ve vládních nařízeních. S kolegy jsem pro Vás připravil základní přehled, tak na něj koukněte. 

Váš Herbert Pavera

18 zobrazení0 komentářů
bottom of page